Opći uvjeti poslovanja

Opći uvjeti poslovanja uređuju rad internetske trgovine OdaVita.com, prava korisnika i poslovni odnos između ponuđača i kupca. Sastavljeni su u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača na osnovi preporuka Slovenske gospodarske komore međunarodnih kodeksa za e-poslovanje. Posjetitelj upiše korisničko ime i lozinku. Korisnik registracijom dobije korisničko ime i lozinku. Oboje ga nedvosmisleno određuju i povezuju s unesenim podacima. Posjetitelj registracijom postaje korisnik i dobiva pravo na kupnju. Posjetitelj može kupovati i bez registracije, ali u tom slučaju mora ispuniti obrazac sa svojim osobnim podacima.

Načini plaćanja:
Internetska trgovina OdaVita.com, direktno šalje sve naručbe poduzeću Institut.O i omogućava sljedeće načine plaćanja:

Plaćanje gotovinom – pouzećem (pošta dostavi paket na vašu odnosno drugu željenu adresu)
Plaćanje sustavom PayPal (pošta dostavi paket na vašu odnosno drugu željenu adresu)
Plaćanje po predračunu (predračun pošaljemo na e-adresu, nakon uplate otpremimo pošiljku).

Dostava:
U poduzeću Institut.O teže ka najbržoj mogućoj dostavi naručene robe. Robu dostavljaju u suradnji s GLS Hrvatska. Pošiljke će biti otpremljene u roku 1 – 3 dana od primljene narudžbe (za plaćanje pouzećem), odnosno poslije primljene uplate za plaćanje unaprijed. U radnim danima naručena je roba uglavnom na adresi primatelja za nekoliko dana nakon otpremanja robe. Za vrijeme praznika i vikenda rok dostave produžuje se u skladu s brojem neradnih dana. Ako naručenu robu zbog nepredviđenih razloga ne možemo otpremiti u obećanom roku, o novom roku dostave obavijestit ćemo vas na posredne podatke za kontakt. U slučaju da za vrijeme dostave niste kod kuće, naručene proizvode možete preuzeti u poslovnici poduzeća GLS.

Komunikacija:
Ponuđač komunicira s korisnikom sredstvima komunikacije na daljinu, osim ako korisnik to izričito odbije. U reklamnim elektroničkim porukama jasno će biti predstavljen način odjave primanja reklamnih poruka. Ponuđač će poštovati želju korisnika.

Razrješenje od odgovornosti:
Internetska trgovina OdaVita.com nema vlastito skladište proizvoda, odnosno riječ je o privremenom skladištu. Podaci o dostavnim rokovima temelje se na informacijama dobavljača proizvoda i informativne su prirode. Nastojimo osigurati najviši mogući stupanj ažurnosti i pravilnosti objavljenih podataka. Usprkos tome, podaci o karakteristikama proizvoda, njihovoj cijeni ili nabavi mogu se mijenjati tako brzo da ponuđač ne stigne ispraviti podatke na internetskim stranicama. U takvim slučajevima kupca ćemo obavijestiti o promjenama i omogućiti mu poništenje narudžbe, zamjenu naručenog proizvoda ili mu ponuditi neku drugu mogućnost. Ne odgovaramo za povremeni prestanak rada stranice, moguću netočnost informacija ili štetu nastalu zbog uporabe netočnih ili nepotpunih informacija. Ako korisnik internetske stranice ocjenjuje da je riječ o pogrešno prikazanom podatku, to nam uvijek može priopćiti na e-adresu ili telefonski, oboje navedeno u našim podacima za kontakt.

Ponuđač ne odgovara za sadržaj mišljenja o proizvodima koja napišu posjetitelji. Objavljene su slike proizvoda simbolične i ne prikazuju njihove stvarne karakteristike.

Reklamacije:
Reklamacije koje bi možda nastale za vrijeme međusobnog poslovanja pokušat ćemo što brže i povoljnije riješiti u korist naručitelja odnosno kupca!

Upute za povrat robe:
Internetskom kupnjom proizvode prije same kupnje nije moguće fizički pogledati, zato vam (unutar zakonskih okvira) osiguravamo mogućnost povrata robe, odustajanje od ugovora. Želja nam je da to obavite što brže i efikasnije, zato smo pripremili kratak popis stvari na koje treba biti paziti pri kupovanju na daljinu:

Oprezno otvorite dostavnu ambalažu (obloženo pismo, karton…) i zadržite je u nepromijenjenom stanju dok se niste u potpunosti uvjerili da je proizvod odgovarajući. Pazite da tijekom rukovanja proizvodom ne dođe do oštećenja. Ambalažu proizvoda MAP (plastična bočica koja sadrži tablete) ne otvarajte dok niste uvjereni da je s kupnjom sve u redu.
Roba s vidljivim tragovima uporabe (otvorena ambalaža, mrlje, prljavština, poderane stranice knjige i sl.) nije primjerena za povrat.
Rok za povrat kupljene robe 14 je dana od datuma preuzimanja. Kasniji povrat nije moguć.

Mogućnost odstupanja od ugovora namijenjena je tome da proizvod možete fizički pogledati i provjeriti odgovara li vam. Ako su vaša očekivanja bila drugačija, možete odustati od kupnje.

Jamstva
Poduzeće Institut.O odgovara za kakvoću i autentičnost proizvoda koje nudi. U slučaju da korisnik na kupljenoj robi otkrije nedostatke do kojih je došlo prije preuzimanja, ponuđač osigurava zamjenu kupljene robe. O tome korisnik mora ponuđača obavijestiti (telefonski ili e-poštom) u gore navedenom roku.

Dodatne informacije:
Mojca Lamut Kovačič s.p. nije odgovorno za povremeni prestanak rada stranice, moguću netočnost informacija ili štetu nastalu zbog uporabe netočnih ili nepotpunih informacija te nemogućnost pristupa i njihovo korištenje na internetskim stranicama. Trgovina OdaVita.com pridržava pravo provjeriti svakog kupca nakon predane narudžbe, i to pozivom na telefonski broj, naveden u korisničkom računu kupca (odnosno broj koji korisnik navede prilikom jednokratne kupnje), i tako konačno potvrdi narudžbu. Ako kupac narudžbu ne poništi, ponuđač je pregleda, provjeri nabavljivost naručenih proizvoda i narudžbu potvrdi, odnosno s razlogom odbije. Ponuđač može kupca pozvati na njegov telefonski broj kako bi provjerio podatke ili osigurao točnost dostave. Ponuđač potvrđuje narudžbu telefonski ili je s razlogom odbije. U objavljenim opisima ili cijenama proizvoda dopuštamo mogućnost grešaka.

Čuvanje ugovora o kupnji:
Sklopljeni ugovor (račun) o kupnji robe čuvat ćemo u našem poduzeću, gdje je moguć i uvid u ugovor (račun).

Čuvanje vaših osobnih podataka:
Kolektiv spletnog mjesta OdaVita.com i poduzeća Institut.O obavezuje se da vaše osobne podatke nikada neće proslijediti bilo kojoj trećoj osobi. Koristit će ih isključivo za međusobno uspješno poslovanje i vlastitu evidenciju, odnosno statistiku. Ako vam tijekom pregledavanja naših stranica nešto bude nejasno ili imate kakav upit, molimo vas da nam se obratite na telefonski broj ili adresu koji su navedeni u našim podacima za kontakt.

Pristup informacijama:
Ponuđač se obavezuje da će kupcu uvijek pružiti sljedeće informacije:

identitet poduzeća (ime i sjedište poduzeća, matični broj),
podatke za kontakt koji korisniku omogućavaju brzu i učinkovitu komunikaciju (e-pošta, telefon),
bitne karakteristike robe, odnosno usluga,
uvjete dostave proizvoda ili obavljanja usluge (način, mjesto i rok dostave — obavijest e-poštom ili tel.),
jasno i nedvosmisleno određene cijene i jasan prikaz poreza i troškova dostave,
način plaćanja i dostave,
objašnjenje postupka prilikom pritužbe, uključujući i sve podatke o osobi ili službi za kontakt s kupcima.

Cijene vrijede u trenutku predaje narudžbe. Pri sklapanju ugovora vrijede cijene na internetu. Informacije o proizvodima i cijeni te fotografije proizvoda informativne su prirode. Pri ugovorima sklopljenima na daljinu, potrošač ima pravo u četrnaest dana pismeno obavijestiti poduzeće da odustaje od ugovora bez navođenja razloga za svoju odluku. Obavijest se smatra pravovremenom ako je poštanska pošiljka predana u roku.

Ako je poduzeće u potpunosti ispunilo obaveze iz člana 43.c zakona ZVPot, rok za uvažavanje prava iz prvog paragrafa ovog člana pri nabavi robe počinje teći od dana kada je potrošač primio robu, a pri obavljanju usluga od dana sklapanja ugovora ili dana kada je poduzeće ispunilo ovu obavezu ako je ta obaveza bila ispunjena nakon sklapanja ugovora. Ako poduzeće ispuni svoju obavezu iz člana 43.c nakon nabave robe, četrnaestodnevni rok za odstupanje od ugovora počinje teći sljedeći dan nakon dana ispunjenja ove obaveze ako još nije istekao rok od tri mjeseca iz sljedećeg paragrafa.

Ako poduzeće nije u potpunosti ispunilo obaveze iz člana 43.c ovog zakona, rok za odustajanje od ugovora traje tri mjeseca. Ovaj rok pri nabavi robe počinje teći od dana kada je potrošač primio robu, a pri obavljanju usluga od dana sklapanja ugovora. Istekom ovog roka prestaje pravo potrošača na odustajanje od ugovora.

Potrošač nema pravo na odustajanje od ugovora iz prvog paragrafa ovog člana, osim ako se ugovorne stane nisu dogovorile drugačije:

pri ugovorima čiji su predmet roba ili usluge, a njihova vrijednost ovisi o zbivanju na financijskim tržištima na koja poduzeće nema nikakav utjecaj;
pri ugovorima čiji je predmet roba proizvedena po detaljnim uputama potrošača, koja je prilagođena njegovim osobnim potrebama, koja zbog svoje prirode nije primjerena za povrat, koja je brzo kvarljiva ili kojoj je već istekao rok uporabe;
pri ugovorima o nabavi audio ili videosnimaka ili računalnih programa, ako je potrošač otvorio sigurnosni pečat;
pri ugovorima o nabavi časopisa, revija i periodičnih publikacija;
pri ugovorima za igre na sreću i usluge lutrije.

Jedini trošak koji tereti potrošača u vezi s odustajanjem od ugovora neposredan je trošak povrata robe.

Upravljanje ovog internetnog mjesta:
ALFA LOGIK s.p., Vreskovo 10c, 1420 Trbovlje